Saturday, May 26, 2012

Αχ, Αυτός ο εαυτός μου και κανένας άλλος!




Μπορεί η Σκύλλα και η Χάρυβδη να ήταν ένας μύθος για δυο φοβερά τέρατα της θάλασσας. Μπορεί ακόμα να ζώνανε τους ναυτικούς μέσα σε καταιγίδες και θύελλες ανάμεσα σε απότομα βράχια και πελώρια κύματα όταν τους κύκλωναν ανάμεσα στα δυο στενά περάσματος με σκοπό να τους καταστρέψουν. Η Σκύλλα είχε 12 παραμορφωμένα πόδια που υψώνονταν στον αέρα κι έξι πάρα πολύ μακρούς λαιμούς….άρα κουβαλούσε το στίγμα του ανίκανου, του μισού, του ελλιπούς….

Η Χάρυβδη αποτελείωνε ότι η Σκύλλα δεν μπορούσε λόγω ….αναπηρίας να ολοκληρώσει….
Μετέτρεπε το στενό πέρασμα απ’ όπου περνούσαν οι ναυτικοί σε μια τεράστια ρουφήχτρα!

Ας προσπαθήσουμε να προσομοιώσουμε τον μύθο με την πραγματικότητα.
Σήμερα το διαδίκτυο εκφράζει τη σύγχρονη επανάσταση. Η έννοια της ελευθερίας ποτέ δεν εκφράστηκε με τόσες πολύπλευρες δυνατότητες φέρνοντας τόσο κοντά την επικοινωνία 800 και πλέον εκατομμύριων ανθρώπων στον πλανήτη. Η αμφίδρομη αυτή διαδικασία της γνώσης μέσα από τις κοινωνικές σχέσεις εξ αποστάσεως, ίσως άμβλυνε το πρόβλημα της μοναξιάς αλλά έγινε το πέρασμα σε μια πολύπλευρη γνώση και μας προσγείωσε σε μια οδυνηρή πραγματικότητα.

Από καταβολών κόσμου η ανασφάλεια μεταξύ των ανθρώπων δημιούργησε πολέμους κι έσπειρε θύελλες κι επαναστάσεις, δημιουργώντας τεκτονικούς σεισμούς στον κοινωνικό ιστό, με αποτέλεσμα οι λιγότερο αδύναμοι να υποτάσσονται στους ισχυρούς.
Η ανθρώπινη σκέψη παγιδεύτηκε στις προκλήσεις του καταναλωτισμού, με αποτελέσματα οδυνηρά για τις ισορροπίες.

Η χειρότερη σκέψη που φευγαλέα δάμασε και κατέκτησε τον ανθρώπινο ψυχισμό, είναι «ο καθένας λειτουργεί για τον εαυτό του» που δυστυχώς πέρασε στην πράξη.
Το «ατομικό συμφέρον» ήταν η καταστροφή σε όλα όσα μέχρι πρότινος είχε κερδίσει ο άνθρωπος. Εκεί χάθηκε το παιχνίδι. Αυτό επεκτάθηκε, πολλαπλασιάστηκε και σήμερα σαν Λερναία Ύδρα πνίγει το λαιμό των παιδιών, που στο μεταξύ …..μεγάλωσαν.

Το πνεύμα και η τέχνη αποκοιμήθηκαν, μπροστά στην επιταγή του εύκολου χρήματος.
Η σκέψη προχώρησε σε πιο βατά κι επίπεδα χαρακώματα. Εύκολο Χρήμα, που πλάνεψε ακόμα τον πολιτισμό, το πνεύμα ή την τέχνη.

Οι αρετές και οι αξίες –έννοιες άϋλες- εξανεμίστηκαν πριν καν προφτάσουν να υποταχθούν στο συμφέρον. Και η αξιοπρέπεια της κληρονομιάς, έγινε αλυσίδα στο Γόρδιο δεσμό του πεπρωμένου.
Μέσα σ’ αυτήν την αρένα της κόλασης που υιοθετήσαμε συνειδητά αλλά αδικαιολόγητα, δεν έχουμε ούτε καν όπλα για να παλέψουμε αυτές τις δυνάμεις του κακού, που δεν είναι άλλο από τη ....
Σκύλλα και τη Χάρυβδη....






No comments:

Post a Comment