Saturday, March 3, 2012

Χερσαίος αστακός υπό εξαφάνιση


Μια απαγορευτικά στενή και κάθετη βραχονησίδα, επονομαζόμενη Ball’s Pyramid στη μακρινή Αυστραλία, ψηλότερη κι από το Empire State Building, δεν μοιάζει να είναι το πιο φιλόξενο μέρος για να δημιουργήσει το σπίτι του ένα έντομο που θεωρείται εξαφανισμένο τα τελευταία 80 χρόνια. 

 
Αποτελεί έκπληξη η παρουσία ενός εντόμου που θυμίζει αστακό και όνομα Dryococelus australis ή tree lobster, μήκος 12 εκατοστά, δεδομένου ότι ο κατακόρυφος απ’ όλες τις πλευρές βράχος καθιστά σχεδόν αδύνατη την ύπαρξη ζωής.
Ο χερσαίος «αστακός» θεωρείται είδος εξαφανισμένο από το 1920 στην περιοχή του Lord Howe Island. 


Το 2001 οι Αυστραλοί επιστήμονες David Priddel και Nicholas Carlile αποφάσισαν να αναρριχηθούν στα επικίνδυνα βράχια για να διερευνήσουν την απότομη βραχώδη Πυραμίδα όπου ανακάλυψαν φρέσκα περιττώματα, λίγα μέτρα μακριά από την αποικία αυτού του είδους των, στο μοναδικό φυτό του βράχου. 
 
Οι ερευνητές θεώρησαν πως έπρεπε να προχωρήσουν σε πρόγραμμα αναπαραγωγής του υπό εξαφάνιση είδους, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με την κυβερνητική άρνηση. Όταν κατάφεραν να πάρουν την άδεια επέστρεψαν προκειμένου να συλλέξουν δύο ζευγάρια εντόμων αλλά διαπίστωσαν πως είχαν εξαφανιστεί. Έκτοτε και μετά από πολλές προσπάθειες χρόνων, κατάφεραν να αποσπάσουν δύο ζευγάρια εντόμων τα οποία και μετέφεραν στο ζωολογικό κήπο της Μελβούρνης.
 
Επέζησε το ένα ζευγάρι από αυτά με ονόματα «Αδάμ» και «Εύα» και αποτελεί το θεμέλιο ενός προγράμματος αναπαραγωγής, όπου 11.376 μωρά είναι τώρα στην επώαση.

Περίπου 700 ενήλικες βρίσκονται επίσης στην αιχμαλωσία και θεωρείται ένα από τα πιο απίθανα και εντυπωσιακά επιτεύγματα στην αναπαραγωγή είδους υπό εξαφάνιση.

Το πλέον παράδοξο που ανακάλυψαν οι ερευνητές στα ζευγάρια αυτών των εντόμων, είναι που τα αρσενικά κατά τη διάρκεια της νύχτας καλύπτουν προστατευτικά με τρία από τα πόδια τους τα θηλυκά.

No comments:

Post a Comment