Friday, March 9, 2012

Άνθρωπος VS Καρχαρία



Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στη Φλόριντα, ολοκλήρωσαν την πρώτη δορυφορική τους μελέτη σχετικά με το πόσο επηρεάζει ο οικοτουρισμός τους καρχαρίες τίγρεις. Μαίνεται η διαμάχη στην κοινότητα του οικολογικού συστήματος για το αν οι επιχειρήσεις που προσφέρουν εξειδικευμένο θέαμα καταδύσεων για καρχαρίες μπορούν να επηρεάσουν ή να βλάψουν τους πληθυσμούς τους ή και το οικοσύστημα γενικότερα. 

 
Οι τουρίστες που επισκέπτονται τις Μπαχάμες όλο το χρόνο αναζητούν να έχουν μια στενότερη επαφή με τους καρχαρίες και "βουτάνε" προκαλώντας πολλές φορές αυτά τα τρομακτικά θηλαστικά, στην περιοχή Tiger Beach. Υπάρχει μια διττή αντίληψη μεταξύ των δυτών τουριστών. Σε αυτούς που τους σέβονται και σε εκείνους που τους διασύρουν.

 
"Χρειάζεται συντονισμός πειθαρχία και εμπιστοσύνη μεταξύ της ομάδας προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στον άνθρωπο και το υπερμεγέθες κήτος", δήλωσε ο Δρ Neil Hammerschlag, ένας από τους οικολόγους που συμμετέχουν στη μελέτη.  



"Παρά το γεγονός ότι οι δύτες δεν προκαλούν τους καρχαρίες τίγρεις, τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η εμφάνιση των ανθρώπων δεν επηρεάζει τη συμπεριφορά ή τις κινήσεις τους", είπε ο Δρ Hammerschlag. "Με δεδομένα τα οικονομικά οφέλη που προέρχονται από την προσέγγιση του τουρίστα στην παρατήρηση του καρχαρία τίγρη, οι διαχειριστές  έχουν την ευθύνη να εμποδίζουν την παρενόχληση από τις πολυπληθείς ομάδες καταδύσεων".







No comments:

Post a Comment